Hoe kom ik uit een burn out?

Een been in het gips is zichtbaar. Het is direct duidelijk wat er aan de hand is. Zowel voor de patiënt als de omgeving. Met burn out, cvs e.d. ligt dat anders. Hoewel het inmiddels een breed maatschappelijk geaccepteerd ziektebeeld is, is het in de eerste plaats voor de persoon die eraan lijdt moeilijk. Ook de directe omgeving krijgt er mee te maken. Partner, gezin, werkgever, arbo en/of bedrijfsarts en re-integratie bureaus hebben allemaal te maken met mensen die langdurig verzuimen. Hoe langer het verzuim hoe groter de impact. 

 

Met de Energy Control Methode, de complete fittest, bestaande uit de rustmeting en de inspanningstest wordt concreet zichtbaar dat er sprake is van een burn out. Jouw “gebroken been”. En direct worden er handvatten aangereikt om de eerste stappen te zetten in het proces van duurzaam herstel. Vele mensen met diverse vermoeidheidsklachten zijn het aangegaan en hebben met succes de weg naar fitheid weer teruggevonden.

 

Bij een overtrainde sporter of iemand met burn out is de balans uit het lichaam en verbranding van energievoorraden. Iemand zit dan stil alleen het lichaam bevindt zich in de stand van duur 1 of duur 2 (actieve stand) en verbruikt zodoende relatief veel snelle suikers. De energievoorraden krijgen geen kans zich te herstellen en aan te vullen waardoor mensen zich continu vermoeid en opgebrand voelen. Daarom is de inspanningstest in het algemeen van groot belang en in het bijzonder ook voor vermoeide mensen en mensen met burn out. De burn out wordt inzichtelijk en met een goed schema kan het lichaam weer leren om inspanning bij de juiste verbranding te brengen. Juist omdat herstel van burn out en vermoeidheid begint bij fysiek herstel. Lees hier meer over energie en brandstof.

 

Burn out, opgebrand. Mensen zijn bij burn out letterlijk op. Er kan niets meer bij. Zowel fysiek als mentaal is alles snel teveel. Voor omstanders is dit vaak moeilijk te begrijpen. Aan de buitenkant is vaak niet veel te zien. Voor iemand die burn out is kan dat heel vervelend zijn. Men kan zich onbegrepen voelen en zo in een isolement terecht komen waardoor het nog moeilijker wordt om uit de burn out te komen. Voor iemand die burn out is, is dat sowieso de grote vraag, hoe kom ik uit mijn burn out? Mensen die burn out raken zijn vaak erg betrokken, gaan voor kwaliteit, zijn vaak perfectionistisch en hebben graag grip op de zaak. Allemaal absolute kwaliteiten. Alleen tijdens een burn out is er geen grip meer. Ik maak jouw burn out inzichtelijk en duidelijk aantoonbaar. Zodat jij grip op je burn out kunt krijgen en met een plan kunt werken aan jouw herstel. 

 

Analyse burn out

Met een goede analyse kan er een goed plan worden gemaakt waarmee je direct aan de slag kan. Voor alle partijen kan er concreet en zichtbaar toegewerkt worden naar duurzaam herstel wat perspectief biedt.

 

Eerst fysiek aan de slag en weer verantwoord, binnen aangegeven kaders/grenzen bewegen en/of sporten. Zodra iemand zich fysiek beter voelt volgt het herstelproces van mentale gedeelte. Hoewel het vaak samengaat kan iemand fysiek opgebrand zijn en mentaal minder problemen ervaren. Dat kan andersom ook.

 

Een van de valkuilen van burn out is dat mensen te snel te veel gaan doen. Omdat het niet concreet inzichtelijk is wat iemand aankan wordt met re-integratie trajecten binnen de kaders van de Wet Verbetering Poortwachter (termijnen) gezocht naar iemands belastbaarheid. Daarom tasten clienten en de omgeving zoals bedrijfsartsen, HRM, arbo-artsen en werkgevers in het duister over het te lopen traject en de uit te zetten koers. Met als gevolg dat er te snel teveel wordt gedaan en daardoor terugval in het herstelproces ontstaat. Frustrerend en onnodig. Het kan daardoor langer duren voordat iemand duurzaam herstelt van verzuim.

 

Door langdurige stresservaring is er sprake van een trainingseffect van het lichaam dat zodra het motortje aangaat, het niet meer goed uit kan worden gezet (sympathicus, parasympaticus). Te vroeg te veel doen betekent dat de motor te snel start waardoor het oude patroon (trainingseffect) weer wordt opgestart. Het lichaam (autonome zenuwstelsel) moet weer leren om de balans te vinden tussen aan en uit/ gaspedaal en rem. En dat kan met succes!

 

Burn out symptomen

  • Moeheid
  • Piekeren
  • Concentratieproblemen en/of vergeetachtigheid
  • Emotionele labiliteit; bijvoorbeeld je voelt je vaak ineens boos of verdrietig of onzeker
  • Prikkelbaarheid
  • Niet tegen drukte/herrie kunnen
  • Onrust/je gejaagd voelen
  • Lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid, maagpijn, spierpijn
  • Slaapproblemen
  • Angst 
  • Paniek
  • Hyperventilatie
  • Tinitus (oorsuizen) 
  • Gevoel altijd aan te staan 
  • Gebrek aan focus
  • Gevoel van machteloosheid
  • Uit contact met je lichaam
  • Het niet meer weten

Bij een burn-out ben je overspannen en duren de klachten langer dan zes maanden. Je voelt je altijd moe en je kunt niet meer opladen. Oftewel, je bent uitgeput, opgebrand. In de sport en topsport overtraind. Zie supercompensatie en hartslagvariabiliteit (HRV). Daar wordt e.e.a. uitgelegd over het centrale zenuwstelsel, sympaticus en parasympathicus. 

Supercompensatie

Ons lichaam heeft 48 uur nodig om van een grote inspanning te herstellen. Tijdens deze herstelperiode maakt het lichaam ons net even sterker dan voor de inspanning. Op die manier bereid het zich voor een volgende grote inspanning. Dat is wat we met sporten en bewegen met een plan bereiken. Elke keer word je net even sterker, je bouwt conditie op, krijgt meer energie en/of wint aan meer kracht. Door de juiste training in combinatie met rust kan je de glycogeenvoorraad (suikervoorraad) vergroten waardoor je steeds meer aankunt. Dit is supercompensatie. 

 

Te weinig rust na een zware inspanning en te snel weer een zware inspanning verrichten leidt tot gebrek aan hersteltijd. Dat geldt ook voor mentale inspanning. Daar wordt ons lichaam en onze geest/mind slechter van. Dit gebeurt wanneer je dagelijks te veel van je lichaam en/of geest vraagt zonder voldoende te rusten. De energievoorraden krijgen op deze manier niet de kans om weer volledig aan te vullen. Doe je dit lang genoeg dan leid het tot uitputting. In de sport heet dat overtraind, in het dagelijks leven overspannenheid en/of burn out. 

 

 

a. is supercompensatie

b. is roofbouw, burn out overtraind

Belangrijke herstelfactoren

  • Geest, een doel en weten wat je drijft
  • Voeding
  • Ademhaling
  • Energie door beweging

Heb je een vraag of opmerking?                 

Binnen 48 uur ontvang je een antwoord